Pescari Nebuni

MOMELI & NADE

Daca peste nu e , nimic nu e !

HOME

Citeva momeli si nade uzuale :

 
Rama rosie

Traieste in spatii umede (sub frunze, paie, pietre etc.), se poate aduna aproape tot timpul anului. Iarna ,cind este frig e mai greu de gasit de aceea recomandam pescarilor sa-si amenajeze o mica "crescatorie" de momeli.

Pentru cei care au curte este un pic mai usor, pot folosi 1 m2 de teren cu adancimea de 50-70 cm. Se sapa o mica groapa pe fundul careia se pune o folie de plastic peste care pamant uscat (se umezeste in timp). Este important sa fie tot timpul acoperite cu folie de plastic, cartoane etc.

Cei care vor sa le tina in apartament vor construi un ghiveci de preferat din lemn si vor folosi procedeul mentionat anterior.

Dintre momeli,rama rosie este o momeala comoda pentru pescarii sportivi deoarece este apreciata de majoritatea speciilor de pesti (crap, caras, somn, babusca, platica etc.).

De regula se foloseste pe carlige cu tija lunga, cu sau fara contre. In cazul pescuitului in apa tulbure este de preferat ca rama din carlig sa aiba ambele capete libere (se introduce rama in carlig de la 1/3 dinspre cap - zona mai groasa - si pana la 1/3 inspre coada).

Ca momeala sa poate folosi si in combinatii cu alte tipuri de momeli cum ar fi viermusul, pufuletii, porumbul moale.

rime.jpg
 

 
Rama neagra de mal

Sint momeli preferate de somn si de crap.Sint folositoare in zonele cu mult maruntis deoarece este mai tare iar acesta o toaca mai greu. Se foloseste cu precadere la pescuitul in Dunare si in Delta Dunarii.

Se gaseste in zone mlastinoase cu radacini de iarba si stuf in mod special dupa retragerea apei. Pentru scoaterea acestora se folosesc cazmale foarte solide cu intaritura pe coada.

Se pastreaza in cuve mari cu pamant uscat (se subtiaza in timp) la intuneric si rece.

De regula aceste momeli se pun pe carlige mai mari de 1/0 cu tija lunga cu contre. Pentru pescuitul somnului se folosesc mai multe rame pe acelasi carlig ce formeaza un buchet. Prima rama se prinde de la mijloc, se trece prin ea carligul si o parte din fir, un capat ramane liber. A doua rama se prinde tot de la mijlos, se trece prin ea carligul, de data asta se lasa doua capete libere. A treia rama se prinde tot de la mijloc, cu un capat liber, varful carligului ramane in rama.

rama_neagra_de_mal.jpg
 
 
Rama verde de mal

Se gaseste cu precadere primavara si toamna in zonele cu mal si vegetatie abundenta (in mod special in Delta Dunarii). Se foloseste aceeasi metoda de scoatere ca la rama neagra de mal.
Este un deliciu pentru somn si acceptata de salau si stiuca.

rama_verde_de_mal.jpg
 

 
Rama rosie serpeasca

Isi poarta numele datorita dimensiunilor sale (este mai lunga decat rama rosie). Are coloritul putin diferit, tinde spre maro. Este foarte vioaie, are acelasi habitat cu rama neagra de mal.
Este apreciata in mod special de speciile mici de Cyprinidae dar nu o refuza nici rapitorii.

rama_rosie_serpeasca.jpg
 
 
Viermusul

A devenit una dintre cele mai populare momeli vii. Practica pescareasca a demonstrat ca este o momeala eficienta pentru marea majoritate a speciilor de pesti.
Se pastreaza in locuri uscate la temperaturi mici de 3-5 grade Celsius in malai sau rumegus (acestea trebuie schimbate periodic - 2-3 zile).
Se inteapa usor in partea inferioara (sub pata neagra) astfel incat sa ramana agatat pe curbura carligului cu varful liber.
Culoarea naturala este alb-galbui dar poate fi gasit in mai multe culori (rosu, verde etc.).
In functie de dimensiune carligului si de specia de peste pe care dorim sa o prindem putem folosi unulti viermusi pe acelasi carlig. De asemenea se pot folosi si in combinatie cu alte momeli cum ar fi ramele, pufuletii, mamaliga etc. Se pot folosi si in nada de apel in amestec cu rama tocate, mamaliga si alte combinatii de nade.
Se folosesc foarte bine in timpul sezonului rece, in mod special primavara.

asticot-1.jpg
 

 
Viermele de ceara (conservat in miere)

Este mai mare decat viermusul, are invelisul mai tare si este aromatizat si colorat diferit. Se poate folosi atat in pescuitul cu varga (fixa) cat si pe lanseta.
Este apreciat de cyprinidaele mari.
La noi se gaseste numai conservat in cantitati de pana la 25 g. Este de preferat dupa desfacerea ambalajului sa fie folositi integral deoarece nu rezista.
Se pune pe carlig asemanator cu rama.

vierme_de_ceara.gif
 
 
Viermele de copac

Se foloseste precum viermusul, cu mai mare atentie deoarece se sparge usor. Este mai mare decat viermusul obisnuit si este de preferat sa fie folosit in pescuitul recreativ sportiv in zona de unde a fost colectat.
Este apreciat in mod special de cyprinidae.

   
 
Larva de libelula

Se gaseste cu precadere in zone mlastinoase, se recolteaza cu site speciale la inceputul primaverii.
Este de culoare rosu-aprins, foarte subtire, foarte vioaie, poate ajunge pana la 3 cm.
Se pot folosi 4-5 larve de libelula in functie de dimensiunea carligului, cu varful infipt in ultima larva. Carligele trebuie sa fie subtiri, cu tija lunga , maxim nr. 10. Se poate folosi si in nada.
Este apreciata de majoritatea cyprinidaelor.

blood_worm_p1.jpg
 
 
Coropisnita

Este una din momelile preferate ale somnului, se gaseste de regula in zonele in care se afla si rama neagra de mal si in zone cu reziduuri animaliere. Se recolteaza cel mai bine primavara in lunile aprilie-mai si toamna in lunile septembrie-octombrie. Multi pescari le cresc pana toamna tarziu in cutii speciale. Coropisnitele trebuie pastrate independent deoarece se omoara intre ele.
Poate fi prinsa in carlig in doua moduri: 1. Se trece carligul prin platosa superioara situata deasupra capului; 2. Se poate lega de tija carligului, varful ramane liber.
Poate fi folosita si in combinetie cu rama neagra de mal.
Este cea mai buna momeala pentru pescuitul nocturn la somn. Are proprietati fluorescente si elimina un suc foarte aromat. Mreana prefera si ea o astfel de momeala.

coropisnita.jpg
 
 
Scoica mare de apa dulce

Se poate recolta mai usor dupa retragerea apelor
De obicei se foloseste partea mai tare (cea prinsa de cochilie) dar se poate folosi si parte moale legata de carlig.
Crapul prefera o astfel de momeala, dezavantajul ei consta in faptul ca trebuie schimbata des, deoarece o toaca pestii mai mici. Este apreciata si de platica si somn, se foloseste cu succes pe timpul verii.
Exemplare mari de crap s-au prins cu aceasta momeala pe Dunarea Veche.

scoica_mare_de_apa_dulce.jpg
 

 
Midia (scoica neagra)

Creste si se dezvolta la Marea Neagra, in general pe formatiuni de piatra. Este momeala preferata a pestilor din Marea Neagra. Se recolteaza cu o grebla speciala cu plasa (asemanatoare unui minciog). Cele mai bune locuri pentru recoltarea midiilor sunt: baza digului de Sud de la Midia, baza digurilor din Eforie Nord si Eforie Sud, plaja Mangalia. Dupa furtuna se recolteaza mai usor de pe plaja Marii Negre.
Se foloseste in mod special la guvizi, chefal si laban. Este foarte eficienta ca momeala dupa furtuna deoarece valurile sparg cochilia scoicii iar pestele are acces mai usor la carnea acesteia.
Poate fi folosita in stare naturala, majoritatea pescarilor prefera insa sa o fiarba sau sa o coaca deoarece se desface mai usor (la fierbere se mai adauga sofran pentru schimbarea coloritului scoicii).
Cade usor din carlig, de aceea nu se foloseste in lansari la distanta mare.
Midia este o scoica foarte gustoasa, se foloseste in foarte multe preparate culinare.

midii.jpg
 
 
Scoica alba de mare

Este cea mai buna momeala pentru guvide. Se recolteaza dupa furtuna cu lopata de fe fundul marii. Daca apa este limpede se pot observa doua mici orificii in dreptul fiecarei scoici. Se foloseste apendiculul taiat in 2-3 bucati care pot fi colorate cu sofran pentru a fi mai atractive. In lansari la distante mici se poate folosi si burta.

scoica_alba_de_mare.jpg
 
 
Rapana (melc de mare)

Se gaseste in Marea Neagra la adancimi mai mari, se recolteaza de regula de scafandrii dar mai este scos si la mal dupa furtuna.
Se fierbe pentru a iesii mai usor din cochilie, se marunteste si se coloreaza cu sofran.
Este bun ca momeala pentru guvizi, este tare si se poate folosi si in lansarile la distanta mai mare.
Este comestibil si foarte gustos.

rapana.gif
 
 
Garidele

Crustaceu mic, poate ajunge pana la 7 cm, creste pe lanag formatiuni pietroase cu alge.
Este hrana preferata a majoritatii speciilor de pesti din Marea Neagra. Este momeala frecvent folosita pentru guvide. Se poate folosi in stare naturala sau fiert, pentru pastrare se da cu sare si/sau se congeleaza. Se foloseste mai mult coada, se pune pe carlig ca rama incepand de la coada.
Este bun pentru consumul uman, se poate servi in stare naturala sau fiert cu multa sare.

garide.jpg
 

 
Rama de mare

Traieste in apa de mare cu adancimea mica, in nisipuri si in malul lacurilor litorale cu apa salmastra.
Se recolteaza de regula cand apa are peste 15 grade, in perioada aprilie-noiembrie. Pentru recoltare se folosesc lopeti cu coada lunga cu ramforsare metalica si site din material plastic. Se pot pastra la temperaturi cuprinse intre 4-6 grade, in nisip umed intre straturi de panza moale (prosoape) sau in apa de mare ce trebuie schimbata zilnic.
Este hrana preferata a chefalului si labanului dar nu o refuza nici celelate specii de pesti marini. Este o momeala foarte sensibila, se pune in carlige cu tija lunga si subtire de la coada spre cap (pot fi folosite carlige cu mici contre). Se controleaza frecvent, la aproximativ 15 min deoarece se poate ca maruntisul sa o toace fara ca pescarul sa sesizeze.
Este de mai multe tipuri, se diferentiaza prin colorit - rosie, verde si bruna (ce a verde nu este buna deoarece se deterioreaza usor).

rama_de_mare.jpg
 
 
Crabul

Traieste pe langa formatiuni stancoase cu vegetatie abundenta.
Pentru pescuit se foloseste carnea, care se obtine prin spargerea cochiliei numai in stare naturala.
Este momeala fosrte buna pentru guvide, calcan, barbun.

crab.jpg
 

NADE

Arahide

Este o nada care prajita are o aroma foarte placuta.

momeala-nade-arachide.jpg

Griu

Se fierbe si se adauga arome, atractanti.Se foloseste in compozitie cu mamaliga,srot,mazare,etc

nada-momeli-pescuit-crap-griu.gif

Neghina

Se foloseste in componenta altor nade , se fierbe si se adauga arome.
nada-momeli-pescuit-crap-neghina.jpg

Mazare verde

Trebuie fiarta putin, cea din comert la conserva este buna,se poate pune si zeama.

Pentru : caras, crap,clean,babusca,porcusor
nada-momeli-pescuit-crap-mazare-verde.gif

 
Mazare uscata
nada-mazare-uscata.jpg
 
 
Porumb uscat
mais.jpg
 
 
Cinepa
nada-cinepa.jpg
 
 
Fasole uscata
haricot_oeil_noir.jpg
 


ClickLink.ro

Pescuit la crap pescuit din barca pescuit din barci delta dunarii crap caras rapitor momeli nade pescari fir intins
itPescuit la crap pescuit din barca pescuit din barci delta dunarii crap caras rapitor momeli nade pescari fir intins ,cotele apelor dunarii.
mulinete ace balti solunar harti momeli crap pescuit pescari monturi solunar harti momeli crap pescuit cotele apelordunarii, crap .crap.ro,
pescuit sportiv, fazele lunii,poze cu pesti,pescuitul crapului,cotele dunarii,lacuri si balti,pescuit,poze pescuit.poze pesti,solunare,pescar hoinar.
Pescuit la crap pescuit din barca pescuit din barci delta dunarii crap caras rapitor momeli nade pescari fir intins ,cotele apelor dunarii,
pescuit sportiv, fazele lunii,poze cu pesti,pescuitul crapului,cotele dunarii,lacuri si balti,pescuit,poze pescuit.poze pesti,solunare,pescar hoinar.
Pescuit la crap pescuit din barca pescuit din barci delta dunarii crap caras rapitor momeli nade pescari fir intins ,cotele apelor dunarii.
mulinete ace balti solunar harti momeli crap pescuit pescari monturi solunar harti momeli crap pescuit cotele apelordunarii, crap .crap.ro,
pescuit sportiv, fazele lunii,poze cu pesti,pescuitul crapului,cotele dunarii,lacuri si balti,pescuit,poze pescuit.poze pesti,solunare,pescar hoinar.
Pescuit la crap pescuit din barca pescuit din barci delta dunarii crap caras rapitor momeli nade pescari fir intins ,cotele apelor dunarii,
pescuit sportiv, fazele lunii,poze cu pesti,pescuitul crapului,cotele dunarii,lacuri si balti,pescuit,poze pescuit.poze pesti,solunare,pescar hoinar.
Pescuit la crap pescuit din barca pescuit din barci delta dunarii crap caras rapitor momeli nade pescari fir intins ,cotele apelor dunarii,
pescuit sportiv, fazele lunii,poze cu pesti,pescuitul crapului,cotele dunarii,lacuri si balti,pescuit,poze pescuit.poze pesti,solunare,pescar hoinar.
Pescuit la crap pescuit din barca pescuit din barci delta dunarii crap caras rapitor momeli nade pescari fir intins ,cotele apelor dunarii.
mulinete ace balti solunar harti momeli crap pescuit pescari monturi solunar harti momeli crap pescuit cotele apelordunarii, crap .crap.ro,
pescuit sportiv, fazele lunii,poze cu pesti,pescuitul crapului,cotele dunarii,lacuri si balti,pescuit,poze pescuit.poze pesti,solunare,pescar hoinar.
Pescuit la crap pescuit din barca pescuit din barci delta dunarii crap caras rapitor momeli nade pescari fir intins ,cotele apelor dunarii,
pescuit sportiv, fazele lunii,poze cu pesti,pescuitul crapului,cotele dunarii,lacuri si balti,pescuit,poze pescuit.poze pesti,solunare,pescar hoinar.
Pescuit la crap pescuit din barca pescuit din barci delta dunarii crap caras rapitor momeli nade pescari fir intins ,cotele apelor dunarii,
pescuit sportiv, fazele lunii,poze cu pesti,pescuitul crapului,cotele dunarii,lacuri si balti,pescuit,poze pescuit.poze pesti,solunare,pescar hoinar.
Pescuit la crap pescuit din barca pescuit din barci delta dunarii crap caras rapitor momeli nade pescari fir intins ,cotele apelor dunarii.
mulinete ace balti solunar harti momeli crap pescuit pescari monturi solunar harti momeli crap pescuit cotele apelordunarii, crap .crap.ro,
pescuit sportiv, fazele lunii,poze cu pesti,pescuitul crapului,cotele dunarii,lacuri si balti,pescuit,poze pescuit.poze pesti,solunare,pescar hoinar.
Pescuit la crap pescuit din barca pescuit din barci delta dunarii crap caras rapitor momeli nade pescari fir intins ,cotele apelor dunarii,
pescuit sportiv, fazele lunii,poze cu pesti,pescuitul crapului,cotele dunarii,lacuri si balti,pescuit,poze pescuit.poze pesti,solunare,pescar hoinar.
Pescuit la crap pescuit din barca pescuit din barci delta dunarii crap caras rapitor momeli nade pescari fir intins ,cotele apelor dunarii,
pescuit sportiv, fazele lunii,poze cu pesti,pescuitul crapului,cotele dunarii,lacuri si balti,pescuit,poze pescuit.poze pesti,solunare,pescar hoinar.
Pescuit la crap pescuit din barca pescuit din barci delta dunarii crap caras rapitor momeli nade pescari fir intins ,cotele apelor dunarii.
mulinete ace balti solunar harti momeli crap pescuit pescari monturi solunar harti momeli crap pescuit cotele apelordunarii, crap .crap.ro,
pescuit sportiv, fazele lunii,poze cu pesti,pescuitul crapului,cotele dunarii,lacuri si balti,pescuit,poze pescuit.poze pesti,solunare,pescar hoinar.
Pescuit la crap pescuit din barca pescuit din barci delta dunarii crap caras rapitor momeli nade pescari fir intins ,cotele apelor dunarii,
pescuit sportiv, fazele lunii,poze cu pesti,pescuitul crapului,cotele dunarii,lacuri si balti,pescuit,poze pescuit.poze pesti,solunare,pescar hoinar.
Pescuit la crap pescuit din barca pescuit din barci delta dunarii crap caras rapitor momeli nade pescari fir intins ,cotele apelor dunarii,
pescuit sportiv, fazele lunii,poze cu pesti,pescuitul crapului,cotele dunarii,lacuri si balti,pescuit,poze pescuit.poze pesti,solunare,pescar hoinar.
Pescuit la crap pescuit din barca pescuit din barci delta dunarii crap caras rapitor momeli nade pescari fir intins ,cotele apelor dunarii.
mulinete ace balti solunar harti momeli crap pescuit pescari monturi solunar harti momeli crap pescuit cotele apelordunarii, crap .crap.ro,
pescuit sportiv, fazele lunii,poze cu pesti,pescuitul crapului,cotele dunarii,lacuri si balti,pescuit,poze pescuit.poze pesti,solunare,pescar hoinar.
Pescuit la crap pescuit din barca pescuit din barci delta dunarii crap caras rapitor momeli nade pescari fir intins ,cotele apelor dunarii,
pescuit sportiv, fazele lunii,poze cu pesti,pescuitul crapului,cotele dunarii,lacuri si balti,pescuit,poze pescuit.poze pesti,solunare,pescar hoinar.